Yükseklik korkusu tıbbi adı akrofobi, bireylerin yüksek bir noktada bulunduklarında yahut yükseği düşündüklerinde yaşadıkları dert bozukluğudur. Zihinlerinde bu durumu yaşayan şahıslar ağır dehşet ve tasaya kapılıyorlar. Tabi ki bir ölçü yükseklikte herkesin korkması epey olağan bir durum.
Ancak akrofobiye sahip olan bireyler; balkona yaklaşmak, merdiven çıkmak yahut çok katlı bir apartmanın üst katlarında yer almaktan bile rahatsız olabilirler. Yükseklik fobisi bulunan şahıslarda görülen belirtiler, teşhis ve tedaviler hakkında sizleri bilgilendireceğiz.
Yükseklik fobisi öteki ismiyle akrofobi yükseklikten ve yüksekten düşmekten çok korkma halidir.
Yükseklik fobisi, bu fobiye sahip olan bireylerin ömür kalitelerini düşürebilmektedir.
Yükseklik fobisinin belirtileri ortasında kalp çarpıntısı, kaslarda gerilme, baş dönmesi, az bir yükseklikte olsalar dahi ellerde titreme üzere belirtiler vardır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki yüksekte olmak, yükseklikten düşmek üzere fikirler genel olarak herkesi kaygılandırır.
Yükseklik fobisinin nedenlerinden biri küçüklüğümüzden beri etrafımızdan yükseklikle ilgili duyduğumuz uyarılardır.
Yükseklik fobisinin nedenlerinden biri de genetik yatkınlıktır.
Bazı bireylerde yükseklik fobisi travmatik olaylar sebebiyle ortaya çıkar.
Yükseklik fobisi genel olarak çocukluk yaşlarda oluşmaya başlar ve sebepleri çocukluk periyotlarına dayanır.
Yükseklik ile alakalı verilen yanlış bilgiler de, tasa düzeyi ve gerilim yansısını artırarak akrofobiye neden olabilmektedir.
Yükseklik endişesinin belirtileri şu formda sıralanabilir:
Yapılan araştırmalara nazaran dünya üzerinde milyonlarca akrofobisi olan insan bulunmaktadır. Nüfusun yüzde 2’si ile 5’inde görülebilmektedir. Üstelik bu yüzdeliklerin birçoklarını bayanlar oluşturmaktadır.
Diğer tüm fobilerde olduğu üzere yükseklik kaygısının da tedavisi mümkündür.
yüksek binaların çok olduğu bir yerde yaşıyorsanız yükseklik dehşetinden kaçınmanız pekte mümkün olmuyor.
Yükseklik fobisi tedavi prosedürlerinden biri sanal gerçekliktir.
Yükseklik fobisinin tedavisi için uygulanabilecek bir başka usul ise fobi tedavilerinde sıklıkla kullanılan bilişsel davranışçı terapidir.