Ekonomi

ASO’da Türkiye-Macaristan ilişkileri masaya yatırıldı

ASO’da Türkiye-Macaristan ilişkileri masaya yatırıldı

ANKARA – Ankara Sanayi Odası’nda Türkiye ile Macaristan arasındaki yatırım fırsatları, devlet teşvikleri, ihracat ve ithalat konuları görüşüldü.

Ankara Sanayi Odası, “Macaristan Ülke Günü” etkinlikleri kapsamında değerli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantıda Macaristan’daki yatırım fırsatları, devlet teşvikleri, eğitim, araştırma ve geliştirme destekleri ele alındı; ASO Yönetim Kurulu Üyeleri, Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı Genel Müdürü Yalçın Orhon, Macaristan Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Kövecsi ve sektör temsilcileri katıldı.

ASO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Ata, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile Macaristan arasında dostane bir ilişki bulunduğunu söyledi.

Macaristan’ın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini desteklediğini kaydeden Ata, “İki ülke arasında ekonomik ve siyasi alanlardaki yakın işbirliği doğrultusunda, Macaristan’ın ülkemizi Avrupa Birliği’nin merkez ülkelerinden biri olarak görmesi nedeniyle ticari ilişkiler daha da canlanmıştır. ‘Doğu’ya açılma’ politikası.” “dedi.

Türkiye ile Macaristan arasında 2013 yılında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulduğunu hatırlatan Ata, “Bu yıl ilişkilerimizin ‘Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık’ düzeyine çıkarılmasına karar verildi. İmzalanan Serbest Ticaret Anlaşması vesilesiyle Ülkemiz ile Macaristan arasında 1997 yılında ve Macaristan’ın 2004 yılında AB’ye üye olmasıyla ilgili olarak, “İki ülke arasında 2017 yılında kurulan Gümrük Birliği, ikili ticaret hacmine olumlu katkı sağlayan bir unsur olarak öne çıkıyor” dedi.

Macaristan ile ikili ticaret hacmi hedefinin 6 milyar dolar olarak görüldüğünü belirten Ata, hacmin 2022 yılında 3,5 milyar dolara yaklaştığını vurguladı.

Ata, Türk müteahhitlik firmalarının Macaristan’da bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyar dolar değerinde 55 proje üstlendiğini belirtti. Teknik müşavirlik hizmetlerinde 1 milyar 750 milyon dolar değerinde 5 projenin üstlenildiğini belirten Cet, “Macaristan’da 500’e yakın Türk firması faaliyet gösteriyor. Türk firmalarının kaçırmaması için çalışmalarımızı hızlandıracağımızı burada belirtmek isterim. Macaristan’daki fırsatlar.”

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, konuşmasında Türkiye’yi dost ve müttefik bir ülke olarak gördüklerini söyledi.

Büyükelçi Matis, ikili alandaki siyasi iş birliğini çok iyi bulduklarını belirterek, “Sadece iki ülke arasındaki iş birliğinden değil, birçok uluslararası kuruluş arasındaki iş birliğinden de bahsetmek gerekiyor. NATO’daki iş birliğimiz de çok iyi. Bu konuda birbirimize destek oluyoruz. Tabii son dönemde gazetelerde en çok Türkiye yer alıyor.” “Macaristan ve İsveç hakkında pek çok yazı yazıldı. Bizim bu konudaki düşüncemiz çok basit. Eğer herhangi bir NATO ülkesinin ciddi güvenlik kaygısı varsa ciddiye alınmalıdır” dedi.

Konuyla ilgili bir sunum yapan Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı Genel Müdürü Yalçın Orhon, iki ülke arasında ticari uyumu sağlamanın misyonları olduğunu anlattı.

haber-seydikemer.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu