Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “14 Mayıs’ta bu millet gereğini yapacaktır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İyi bilin ki bu millet inşallah zamanı gelir, 14 Mayıs’ta gerekeni yaparlar. Böyle kuru işaret atanlara asla ikramiye vermezler” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Kümelenme Toplantısı’nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında, “Depremde hayatını kaybeden 45 bin 89 vatandaşımız için katılımcıları Fatiha okumaya davet ediyorum. Allah’tan mekanları cennet ve güzellikler ihsan eylesin. Merhumumuzun yakınlarına sabırlar diliyorum.” Vatandaşlarımıza ve milletimize başsağlığı diliyorum.Tedavisi devam eden yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.Ülke olarak 6 Şubat’ta bazıları olmasa da yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremler yaşadık. kabul edin ve ardından 11.400’den fazla deprem.

Bölgedeki illere bağlı 62 ilçe ve 10 bin 190 köyde ciddi tahribata yol açan depremlerin halen yaşanmaya devam ettiğini belirten Erdoğan, büyüklükleri 4, 5, 6’yı geçen artçı sarsıntıların yol açtığı tedirginliğin devam ettiğini bildirdi.

“Türkiye bir nevi deprem fırtınasına yakalandı”

Erdoğan, içinden geçtiğimiz sürecin sıradan bir durum olmadığını, ülkemizdeki ve dünyadaki tüm bilim adamlarının söylediğini kaydetti. Türkiye’nin bir nevi deprem fırtınasına yakalandığını ifade eden Erdoğan, “Yaşadığımız coğrafyanın gerçeği olan depremleri önlememiz mümkün değil. Deprem öncesi altyapı, yollar, hastaneler, konutlar, işyerleri ve güvenli yerleşim yerlerinin inşa edilmesi ve hazırlanması gerektiğini belirterek, “En etkili çalışmaları yürütmek ve yaraları sarmak, tahribatları telafi etmektir” dedi.

Türkiye’nin bu iki alanda son 20 yılda büyük mesafe kat ettiğini belirten Erdoğan, 66’dan bu yana yaşanan büyük şokları hatırlattı. Erdoğan, bunların dışında Türkiye’nin çoğu orta ve küçük olmak üzere yüzlerce depreme maruz kaldığını hatırlattı. -ölçekli maddi hasara ve can kaybına yol açtığını ve sel, yangın, kuraklık gibi yüzlerce farklı afetle karşı karşıya kaldığını. Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör kaynaklı sığınmacı akını, ancak her biri ayrı bir afet olan diğer doğal olmayan imtihanların da bunların üzerine eklenmesi gerektiğine işaret ederek, “Şubat ayında Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’ın 11 ilini vuran deprem. 6, milletimizi neredeyse herkesten çok yok etti” diye konuştu.“Maalesef çok büyük acılar yaşattı. Deprem yaklaşık 500 kilometre çapındaki bir alanda 14 milyon kişiyi doğrudan etkiledi” dedi.

Sert kış kurallarının yürürlükte olduğu bir günde bu afetle karşılaşıldığını belirten Erdoğan, deprem ve ağır kış koşullarının yıktığı altyapının süreçte aksamalara neden olduğuna da değindi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden birkaç saat sonra bakanların deprem illerine ulaşarak çalışmaları koordine etmeye başladıklarını belirterek, AK Parti teşkilatları ve milletvekillerinin illere atanarak çalışmalara dahil olmalarının sağlandığını sözlerine ekledi. sahada bire bir gün bazında.

Depremde yıkılan 203 bin 958 binada 583 bin 628 bağımsız bölümün bulunduğunu, hemen yıkılacağını ve ağır hasar göreceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların yüzde 98’inin 2000 öncesi inşa edilen binalardan oluştuğunu söyledi.

Yıkılan bina sayısının 31 bini, çöken binanın müstakil bölümünün ise 89 bini geçtiğini anlatan Erdoğan, “Ülkemizdeki tüm arama kurtarma ekiplerini ve arama kurtarma çalışmalarının değerli kısmını bir araya topladık. Dünyadaki ekipler deprem bölgesinde.Ancak 35 bin arama kurtarma görevlisine ulaşabildik.Bölgede görev yapan 271 bin kamu görevlisi.İşçi, iş makinesi sayısı 15 bin,uçak sayısı 78, helikopter sayısı 115, gemi sayısı 38. TSK da bölgeden ve bölge dışından destek için gelen 10 bin çalışanı ile gönüllülerle birlikte yarım milyona yakın kişi ile çalışmalara tüm imkanlarıyla katıldı. yurdun dört bir yanından depremzedelerimizin imdadına yetişti.İdeal arama kurtarma ekibi normal şartlarda 80 kişiden oluşurken küçük çaplı depremzedelerde bile bu sayı 20 kişiden az olmamalıdır. tahmini birim İdeal olarak bölgeye gönderdiğimiz tüm arama kurtarma ekipleriyle 437 binadan en az 1.750 binaya birebir müdahale edebilecek kapasiteye ulaştık. Bunlar sayı değil. Ülkemizde tüm dünyada etki alanı, yıkıcı gücü ile büyük çaplı bir afete aynı anda müdahale edebilecek profesyonel bir arama kurtarma grubunun olamayacağını göstermektedir. Ülkemize gelen uzmanlar ve arama kurtarma ekipleri bu gerçeği net bir şekilde dile getirdi” dedi.

“Bu veya başka bahanelerin arkasına asla saklanmayacağız” diyen Erdoğan, facia haberini alır almaz şartları sonuna kadar zorlayarak yapılabilecek her şeyi yapmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi. Depremin hemen ardından hukuki altyapıyı oluşturduklarını belirten Erdoğan, “AFAD’ın yanı sıra belediyemiz, STK’larımız, polisimiz, jandarmamız, sağlık çalışanlarımız, öğretmenlerimiz, ormancılarımız, yol arkadaşlarımız, memurlarımız, din görevlilerimiz, savcılarımız, sahada ihtiyaç sahibi olacak herkes seferber oldu.Uluslararası yardım Onun daveti üzerine bölgeye sevk edilen 90 farklı ülkeden grupları görevlendirdik.”

Erdoğan, deprem bölgesindeki tesislerin seferber olmasına rağmen bazı eksiklikler, aksamalar ve gecikmeler yaşandığını belirtti. “Var gücümüzle depremzede olan vatandaşlarımızın yanına koştuğumuza herkes şahittir. Halkımızla birlikte devletin ve hükümetin harabeye dönmesini birilerinin beklediğini görüyoruz. ilk anda eksiklikler hızla tamamlanıp, yardımdan enkaz kaldırmaya, altyapı iyileştirmesinden kalıcı konutlara kadar tüm çalışmalar rayına oturduğunda.” “Kaç defa bu sirk cambazları, bu felaket tellalları bölgeye geldi. Şahsen ben ve Cumhur İttifakı olarak iki kere bölgeye gittik. Arkadaşlarım hep bölgede, milletvekillerimiz hep bölgede. bölge valilerimiz, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız ile telefon diplomasisi yoluyla bölgemizde yaşananları, yaşananları takip ediyoruz” dedi.

“İdari ve siyasi olarak sorulması gereken hesapları sormak boynumuzun borcudur”

Erdoğan, “Askerler, muhtelif kurumlarımız, halkımızın çilesi üzerinden milletin kısır tartışmalara girişmesine bakmayın” dedi.

“Bölge halkının deprem anından itibaren devletin tüm unsurlarıyla birlikte harekete geçtiğini, 85 milyonun fiilen ve canı gönülden yanlarında olduğunu bizzat görüyorum. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sahaya, bakanlarımıza, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, ülkemizin yardım çağrısını pekiştiren dost kardeş ülkelere şükranlarımı sunuyorum. “Bölgeyi görenler yapılan emeğin büyüklüğünü çok iyi biliyor. Biz de bu benzeri görülmemiş felaketin ilk anından itibaren olayları takip ediyor ve muhasebesini yapıyoruz. İdari ve siyasi olarak sorulması gereken hesapları sormak boynumuzun borcudur.”

Bilin ki bu millet, zamanı gelecek inşallah 14 Mayıs’ta gereğini yapacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağına dikkat çekti. Erdoğan, “Bugün yargının başındayız diyen, taraf tutan çocuk muhalefeti ortaya çıktı. Yazık, Erdoğan Türkiye’de nasıl davranıyor Rabbim biliyor, anlamayacaksınız. Önce kendinizi düzeltin. ki zamanı gelince 14 mayıs’ta bu millet gereğini yapar inşallah bu soy alay edenlere asla itibar etmez vatanın üzerlerindeki yükü milletin sorumluluğunda değildir biz vermekle yükümlüyüz Yaptığımız her şeyin hesabını vereceğiz.Enkazları kaldıracağız, yaraları iyileştireceğiz, saracağız, yıkılanların yerine daha iyisini koyacağız ve gönüllerini alacağız.İnsanımızın önüne inşallah yeni bir gelecek, yeni bir hayat açacağız. Helal zaafımız değil milletimiz arasındadır Aki bizim samimi sevgimizin ifadesidir Milletimizle böyle bir bağı olmayan beyin sarsıntısı turisti gibi gelip geçenler bu şefkatin manasını kavrayamazlar. görüşme” dedi.

Öncelikli gündemlerinin yaraları sarmak olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Depremden bu yana bu beceriksiz heveslilerin hiçbirine muhatap olmadık, cevap vermeye tenezzül etmedik. Şu anda biz can, onlar mal derdindeler. Aramızda öyle bir fark var ki, kullandık, kullanıyoruz, yıkıntılardan sonra da bu büyük felaketin yarattığı sorunlardan kurtarmak için, Her söylenenden, alınan her tavırdan, yapılan her algıdan rahatsızlar. Yaratılmak istendi ama ben söyleyeyim, notlar alacağız. Zamanı gelince bu notları açıklayacağız. Tek gündemimiz sarsıntıdır. Verdiği acıdır, bunların telafisidir. Sadece milletimizi dinliyoruz, acımızı sadece milletimizle paylaşıyoruz.Bütün vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmeden diğer gündemlerle meşgul olmayacağız.Milletin derdine dertlenmeye fırsat bulamayanları baş başa bırakıyoruz. kendi sığ bir gendalar. Onları kendi güç gündemlerine bırakıyoruz. Ülkenin gerçek gündemine dönemeyenleri milletimize havale ediyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu