Haber

Cumhurbaşkanlığı kabinesinde köklü değişiklik

ANKARA – Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlanmasının ardından gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı kabineye çevrildi. Özellikle son bir haftadır yeni kabinede kimlerin yer alacağı konusunda kulisler oldukça hareketli geçti.

Neredeyse her saat başı yeni bir kabine listesi sosyal medyada dolaşmaya başlarken, televizyon yorumcuları ve köşe yazarlarının bakanın kim olacağına dair tahminleri de kesintiye uğramadı. TBMM’de yemin edip resmen göreve başlayan Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı Kabinesini açıkladı.

14 Mayıs seçimleri sonucunda milletvekili olan bazı bakanların – kulislere göre Hulusi Akar, Mevlüt Çavuşoğlu ve Süleyman Soylu’nun – Erdoğan’ın talebi üzerine milletvekilliği görevlerinden istifa ederek bakanlık görevlerine devam edecekleri ileri sürüldü. Ancak bu iddia gerçekleşmedi ve milletvekili olan bakanlardan hiçbiri kabinede yer almadı. Böylece Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin neredeyse tamamı değişti.

KOCA VE ERSOY İLE DEVAM

Kabinede görev yapmaya devam edecek iki isim ise milletvekili adayı olmayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy. Böylece Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesinde yer alan 18 bakandan 16’sı değişmiş oldu.

EKONOMİNİN BAŞLARINDA MEHMET ŞİMŞEK

Kulislerde en çok konuşulan isimlerden biri de eski maliye bakanı Mehmet Şimşek’ti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerden bir süre önce Şimşek’le görüşerek ekonominin başına geçmesini istediği ve Şimşek’in bu teklifi kabul etmediği bilgisi kulise yansıdı.

Ancak Erdoğan ve Şimşek’in seçim sonrası birçok programda birlikte fotoğraf çektirmesi, Şimşek’in yeni dönemde Erdoğan’ın yanında olacağı yorumlarını güçlendirdi. Birçok ekonomi uzmanı, Şimşek’in ekonomi yönetiminin bazı kurallarıyla geleceğini ve bunun piyasalara yansımalarının olumlu olacağını belirtti. Beklenen oldu ve Hazine ve Maliye Bakanlığı başkanlığını Nureddin Nebati’nin yerine Şimşek devraldı.

ERDOĞAN’IN ‘KOMPRESÖRÜ’ CEVDET YILMAZ BAŞKAN YARDIMCISI

AK Parti’nin kuruluşundan bu yana halktan siyasete geçiş yapan ve milletvekilliği, parti başkanlığı, bakanlık ve Başbakan Yardımcılığı gibi birçok kritik görevde bulunan Cevdet Yılmaz, en son 2018 yılında Plan ve Bütçe Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyordu. Meclis.

Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından kabineye eklenen bu yeni görevde ilk günden itibaren Fuat Oktay görev yapıyor. Oktay’ın yerine Erdoğan’ın siyasi hayatının başından beri yanında olan Cevdet Yılmaz geçti. Yılmaz ve Mehmet Şimşek’in birbirine yakın iki isim olduğu değerlendirildi.

BİR ÇAĞ BİTMİŞTİR: SOYLU’NUN YERİNE YERLİKAYA

Türkiye’nin son dönemine damgasını vuran uygulamalarıyla hakkında çıkan haberlerle anılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 7 yıl sonra bu görevinden istifa etti. Soylu’nun yerine İstanbul Valisi Ali Yerlikaya getirildi.

BOZDAĞ YERİNE YILMAZ TUNÇ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yerine AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç atandı. 4 dönem Bartın Milletvekili olarak görev yapan Yılmaz Tunç, TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı ve ardından grup başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Bronz, üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili gösterilmedi.

HAKAN FİDAN’A KRİTİK MİSYON

Görevine devam edeceği yönünde kulis bilgileri sıkça konuşulan Mevlüt Çavuşoğlu listede yer almadı. Çavuşoğlu’nun yerine Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Lideri Hakan Fidan atandı.

Fidan daha önceki dönemlerde milletvekili adayı olmak istemişti ancak bu talebi Erdoğan tarafından kabul edilmemişti. 2015 yılından bu yana MİT Müsteşarlığı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişin ardından MİT Başkanı olarak görev yapan Hakan Fidan, analiz süreci, 17-25 Aralık, 2014 yılı gibi birçok kritik dönemde önemli rol oynadı. 15 Temmuz darbe girişimi. (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu