Ekonomi

Gayrimenkul ve araç satışlarında yeni dönem başladı: Uymayanlara 100 bin liraya kadar ceza

reklam sitelerinde fahiş fiyatlarTicaret Bakanlığı’nın yazılı olarak piyasayı büyütmeye çalışanlara yönelik yaptığı düzenleme bugün yürürlüğe girdi.

Konut ve otomobil fiyatları hızla istenilen seviyelere inmeye başladı. Sektörlerde balon fiyatları normalleşirken, gayrimenkul ve araç satışlarında da yeni dönem başladı.

Yeni konut kredisi

Hürriyet’in haberine göre otomobil fiyatları hem sıfır hem de ikinci el otomobillerde yüzde 15-20 oranında düşerken, konut satışlarında da düşüş yaşanırken, kredi imkanlarının azalması ve yatırım amacıyla ev alacak olanların sadece 300 bin lira kredi alması nedeniyle satışlar yavaşladı. Evin değerinin yüzde 22,5’i.

Hükümetin düşük faizli uzun vadeli konut kredisi paketi merakla beklenirken, faiz oranının yüzde 1,20, vadenin ise 180 ay olacağı iddia edildi.

İlan sitelerine ilan veren kişiden, gayrimenkul veya araç ile irtibatını veya yetkilisini gösteren bir belge istenecektir.

Yapılan düzenleme ile e-Devlet ve Web Tapu Sicili uygulaması üzerinden ilan verildiğini teyit eden bir belge olmadığı sürece internet sitelerinde ilan yayınlanmayacak. Aynı şekilde araç alım satımında da ruhsat veya ikinci el satış izin belgeleri sorgulanacak.

100 bin lira ceza

Yetki veya doğrulama belgesi bulunmayanlara, her reklam için 10 ila 100 bin lira arasında para cezası uygulanabilecek.

Bu teknikle sahte, şişirilmiş fiyatlar ve kötü niyetle çok fazla ilan yayınlayıp fiyatları manipüle edenlerin önüne geçilecektir.

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu düzenlemeyi değerlendirdi. Aşçıoğlu “Bu düzenlemenin özellikle ikinci el konutta spekülatif fiyat artışlarına son vereceğini düşünüyoruz. “1 Kasım’dan itibaren sahte reklam ve sahte kimliklerle yapılan fiyat enflasyonu ve manipülasyonlardan reklam sitelerinin ve kişilerin sorumlu olması, sektörde gördüğümüz bilgi kirliliğini ve tüketici mağduriyetlerini önleyecek ve şeffaflığı sağlayacaktır.”söz konusu.

İrfan Aşçıoğlu, önümüzdeki aylarda ilk evini alacaklara yönelik düşük faizli uzun vadeli kredi kampanyası sinyalinin gerçekleşmesi durumunda ilgili pazarda önemli bir satış beklediğini belirterek, konuta olan talebe dikkat çekti. “Tedarik sıkıntısı nedeniyle doğru alanda, doğru proje geliştiren markalara ciddi talep var. “Krediye erişim artar ve arz desteklenirse sektörde ciddi bir hareketlenme yaşanabilir.”söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu