Ekonomi

Küresel piyasalar karışık olmaya devam ediyor

Çin ekonomisinde resesyon endişelerinin güçlenmesiyle küresel piyasalar karışık bir seyir izlerken, gözler bugün ABD’den açıklanacak verilerde.

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in bir yıl aradan sonra gerçekleşen ilk yüz yüze görüşmesinin ardından piyasalarda volatilite artarken, Çin’de konut fiyatlarındaki düşüş, ülkenin ekonomik faaliyetine ilişkin olumsuz sinyallerin, Dünyanın ikinci büyük ekonomisi borsalarda devam etti. risk iştahı azaldı.

ABD’de enflasyonun beklenenden hızlı yavaşlamasının ardından dün açıklanan bilgiye göre Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) Ekim ayında yüzde 0,5 ile Nisan 2020’den bu yana en büyük aylık düşüşünü kaydederken, yıllık yüzde 1,3 artışla beklentilerin altında kaldı. yüzde.

Ülkede 30 yıl vadeli konut kredisi ortalama faizi yüzde 7,61 ile Eylül sonundan bu yana en düşük seviyesinde kalmaya devam ederken, konut kredisi başvuruları da yüzde 2,8 oranında arttı.

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi’nin açıkladığı imalat endeksi Kasım ayında piyasa beklentilerinin üzerinde 9,1’e yükseldi.

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalara bağlı olarak Fed’in Aralık toplantısında faiz oranını sabit tutacağının kesin olduğunu, bankanın gelecek yıl Haziran ayından itibaren faiz indirimine başlayacağı yönündeki iddiaların güçlendiğini belirtti.

Fed yetkililerinin açıklamaları da yatırımcıların ilgi odağındayken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyonun daha da yavaşladığını gösteren son ekonomik verilerin “cesaret verici” olduğunu vurguladı.

Fed’in faiz artırım döngüsünün erken sona ermesi konusunda uyarıda bulunan Daly, bankanın para politikasını sıkılaştırmanın bittiğini söylediği ancak ardından aniden rotayı tersine çevirmek zorunda kaldığı “dur-başla” durumuyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Öte yandan ABD Senatosu, federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını onaylarken, tasarı yasalaşması için ABD Başkanı Joe Biden’ın imzasına sunulacak.

Ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’deki bölgesel bankaların finansman ve büyüme sıkıntılarının 2024 yılında da devam edeceğini bildirdi.

Bu gelişmelerin ardından dolar endeksi yüzde 0,1 artışla 104,5 seviyesinde olurken, altının ons fiyatı ise yüzde 0,2 artışla 1.963 dolar seviyesinde yer aldı.

ABD’de ham petrol stoklarının arttığını gösteren hükümet raporunun ardından üst üste üçüncü işlem gününde düşüş yaşayan Brent petrolün varil fiyatı şu anda yüzde 0,5 düşüşle 80,5 dolar seviyesinde bulunuyor.

Ancak ABD’de devam eden bilanço döneminde hisse ve bölüm bazlı oynaklıkların artabileceği söylenirken, dün beklentilerin üzerinde mali sonuçlar açıklayan ABD perakende devlerinden Target’ın hisselerinin yükselişe geçmesi dikkat çekti. yaklaşık yüzde 18 arttı. Bugün ülkenin bir diğer perakende devi Wallmart’ın şirketin finansal sonuçları yatırımcıların ilgi odağı olacak.

Bu gelişmelerle birlikte dün New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,07, Dow Jones endeksi yüzde 0,47 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,16 arttı. ABD’de endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Dün Avrupa borsalarında da alım eğilimi görüldü.

Dün İngiltere’de Ekim Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 4,6 artışla beklentilerin altında kalırken, bu durum İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz artırım döngüsünün sonuna geldiği beklentilerini güçlendirdi.

Yüksek faiz oranlarının etkilerinin hissedilmeye başlamasıyla ekonomik büyüme görünümü zayıflarken, Avrupa Birliği Komisyonu dün açıkladığı raporunda, yüksek enflasyon, sıkılaşma ve sıkılaşma nedeniyle Euro Bölgesi’nde bu yılki ekonomik büyüme beklentisini yüzde 0,6’ya düşürdü. Para politikası ve talepteki daralma.

Euro Bölgesi’nde de sanayi üretimi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 azalarak beklentilerin altında gerçekleşti.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,86, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,33, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,62 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,42 arttı. Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni güne karışık bir seyirle başladı.

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasındaki görüşmenin ardından Asya piyasalarında volatilite artarken, Çin’de konut fiyatlarında 2015’ten bu yana yaşanan en sert düşüş, ülke ekonomisindeki aksaklıkların sürdüğünü işaret ederek bölge genelinde risk iştahının azalmasına neden oldu. .

Japonya tarafının bugün açıklanan bilgilere göre ekim ayında ihracatı yıllık yüzde 1,6 artışla beklentilerin üzerine çıkarken, ithalatı aynı dönemde yüzde 12,5 azaldı.

Öte yandan Alibaba Group Holding’in üçüncü çeyrek mali sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor.

Kapanışa doğru Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,5 düşerken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 değer kazandı. .

Yurt içinde dün dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yüzde 0,07 kayıpla günü 7.665,87 puanda tamamladı.

Dolar/TL, dün günü yüzde 0,2 artışla 28,6812’den kapattıktan sonra bugün bankalararası piyasada açılışta 28,6850’den işlem görüyor.

Ayrıca Deutsche Bank’ın Türk tahvillerinin 2024’te en iyi performans gösteren gelişmekte olan tahviller arasında olabileceğini açıklamasının ardından BNP Paribas, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yaptığı para politikası düzenlemesinin ardından Türk tahvillerinin daha cazip hale geldiğini bildirdi. Son aylarda.

Düşüş eğilimini sürdüren Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) dün yaklaşık 8 baz puan azalarak 356,5 baz puana geriledi.

Öte yandan, dün Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İndeks Bilgisayar Sistemleri Mühendislik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin iç kaynaklardan sermaye artırımına yönelik 526 milyon lira tahsisli hisse ihracını onayladı.

Analistler bugün konut satışları ve konut fiyat endeksi, ülkedeki haftalık para ve banka istatistikleri, ABD’deki haftalık işsizlik maaşı uygulamaları, Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi, kapasite kullanım oranı ve sanayi üretim verilerinin yanı sıra son dönemdeki haberlere de bakıyor. İsrail-Filistin çatışması. Akışın yatırımcıların odağında olmayı sürdürdüğünü belirterek, teknik olarak BIST 100 endeksinde 7.700 ve 7.780 seviyelerinin direnç konumunda, 7.600 ve 7.520 puanlarının ise destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek bilgiler şöyle:

10.00 Türkiye, ekim ayı konut satışları

14.30 Türkiye Eylül ayı konut fiyat endeksi ile haftalık para ve banka istatistikleri

16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

16.30 ABD, Kasım Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi

17.15 ABD, Ekim ayı kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi

menderes-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu