Haber

Tayland Başbakan Oylaması Süresiz Ertelendi

Tayland’da Meclis Başkanı Wan Muhamad Noor Matha, 27 Temmuz’da yapılması planlanan başbakanlık seçimini süresiz olarak erteledi.

Bangkok Post’un haberine göre, Tayland’da yapılan genel seçimlerde birinci parti olan İleri Hareket Partisi’nin (MFP) genel başkanı Pita Limjaroenrat’ın yeniden başbakan adayı olmasına engel olan meclis kararının ardından Meclis Başkanı Wan Muhamad, başbakanlık seçimini süresiz olarak erteledi.

Meclis Başkanı Wan Muhamad, danışmanları ve Temsilciler Meclisi adli görevlileri ile görüştükten sonra başbakanlık oylamasını erteleme kararı aldığını belirtti.

Wan Muhamad ayrıca, başbakanlık oylamasının Cuma gününe ertelenmesi durumunda milletvekillerinin Tayland Kralı’nın doğum günü kutlamalarına katılamayacağını düşünerek karar vereceklerini de belirtti.

TBMM Başkanı’nın kararı öncesinde Tayland’da Kamu Denetçiliği Kurumu, Pita’nın yeniden başbakan olmasına engel olan meclis kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne 17 dilekçe verdi.

Dilekçelerde, Pita ile ilgili meclis kararının anayasal hakları ihlal ettiği ileri sürülerek başbakanlık oylamasının Anayasa Mahkemesi’nin kararı açıklanıncaya kadar ertelenmesi önerildi.

Erteleme kararından önce, Tayland Parlamentosu’nun 30. dönem başbakanını seçmek için 27 Temmuz Perşembe günü oy kullanması planlanıyordu.

Başbakan’ın oy kullanacağı yeni tarihin ise Anayasa Mahkemesi’nin kararı açıklandıktan sonra belli olacağı belirtildi.

Pita Limjaroenrat’ın yeniden başbakan seçilmesinin önündeki engeller

Anayasa Mahkemesi, Pita’nın 14 Mayıs genel seçimleri öncesi medya bölümündeki hisselerini gizleyerek seçim yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle meclisteki görevine ara verdiğini açıklamıştı.

Tayland genel seçimlerinde sekiz partili koalisyonun başkanı Pita, Meclis’teki tabandan 375 oy alamadığı için başbakanlık koltuğuna oturamadı ve milletvekilleri ikinci oylamayı reddetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu