Teknoloji

Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzaya gider gitmez ilk işi kalem çevirmek oldu

Aralarında ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu Ax-3 mürettebatını ve SpaceX Dragon uzay aracını taşıyan SpaceX Falcon 9 roketi, Florida’daki Kennedy Kozmodromundan başarıyla fırlatıldı. Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkar çıkmaz yaptığı ilk iş, elindeki kalemi çevirerek yerçekimi deneyi yapmak oldu.

Türkiye’nin ilk uzay gezgini ve ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu SpaceX’in uzay aracı, Türkiye saatiyle 00.49’da NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı.

İLK İŞİ YERÇEKİMİ DENEYİ YAPMAK OLDU

Gezeravcı’nın uzaya çıkar çıkmaz yaptığı ilk iş, elindeki kalemi çevirerek yerçekimi deneyi yapmak oldu. O anlar uzay mekiğindeki kameraya yansıdı.

ALPER GEZERAVCI KİMDİR?

İlk Türk uzay gezgini Alper Gezeravcı, 1979 yılında Mersin’in Silifke ilçesinde doğdu. Babasının mesleği nedeniyle büyürken Türkiye’nin farklı illerinde yaşadı. Axiom Space’in internet sitesinde yer alan bilgiye göre Gezeravcı, lisans eğitimini İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamladı. Ayrıca Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nden yüksek lisans derecesi aldı.

Türk Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı’nın, F-16 dahil birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesi bulunuyor. Ayrıca Türk Hava Yolları’nda yedi yıl kaptan pilot olarak görev yaptı.

Gezeravcı, son olarak Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak Adana’daki 10’uncu Üs Komuta Birimi’ne atandı. Filonun standardizasyonu ve değerlendirilmesi, tüm eğitim dokümanlarının Hava Kuvvetleri standartlarına göre hazırlanması, tüm F-16 ve KC-135R pilotlarının denetim uçuşları öncesinde muayene edilmesi ve filo dokümantasyon standartlarının denetiminden sorumluydu.

dicleajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu