Ekonomi

Türkiye’de bir ilk! Akkuyu NGS’ye 700 milyon Euro garanti

Özel Riskler Yönetim Merkezi (ORYM), Akkuyu Nükleer Santrali’nin (NGS) nükleer sorumluluk riskleri için sigorta poliçe yapısını oluşturmuş ve 700 milyon Euro teminat sağlamıştır.

Türkiye’nin en büyük yatırımlarının ortasında yer alan ilk nükleer santral olan Akkuyu NGS’ye nükleer yakıt getirme töreni geçtiğimiz günlerde düzenlendi. 4 reaktörden oluşan ve toplam kapasitesi 4.800 megavat saat olan Akkuyu NGS’nin Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması bekleniyor. İnşaatı tamamlandıktan sonra her yıl devreye alınacak reaktörlerden oluşan Akkuyu NGS’nin 2028 yılında yüzde 100 kapasiteye ulaşması planlanıyor. gerekli görülmesi halinde 20 yıl daha uzatılabilir. Üretilecek nükleer enerji sayesinde yılda yaklaşık 35 milyon ton karbon salımının önüne geçileceği belirtiliyor.

Akkuyu NGS, sigortacılık anlamında birçok yeniliği beraberinde getirdi. Akkuyu NGS’nin sigorta poliçe yapısı oluşturulmuş ve teknik yönetimini Türk Reasürans’ın üstlendiği Özel Riskler Yönetim Merkezi tarafından Türkiye’de ilk kez operasyonel faaliyet ve nükleer sorumluluk riskleri için risk yönetimi gerçekleştirilerek teminat sağlanmaya başlanmıştır.

Türk Reasürans, ilgili paydaşlarla 1,5 yıl süren teknik, yasal ve operasyonel çalışmaların ardından Akkuyu NGS’nin nükleer sorumluluk riskleri için bir sigorta poliçesi yapısı oluşturmuş ve Özel Riskler Yönetim Merkezi teminat sağlamıştır. Teminat tutarı 700 milyon Euro’dur.

YASAL ALTYAPI 1 YIL ÖNCE HAZIRLANDI

Bilindiği üzere; Türkiye, uluslararası nükleer riskleri kontrol eden bir dizi protokol olan Paris Sözleşmesi’ne de taraftır. Paris Sözleşmesi’nin yanı sıra bir de Viyana Sözleşmesi var. Ancak Paris Sözleşmesi hem kapsam hem de üçüncü kişilere gelebilecek sorumluluklar açısından daha geniş ve çevreye daha duyarlı bir içeriğe sahiptir. Türkiye buna taraf olduktan sonra nükleer tesis kurma aşamasına geldiğinde 8 Mart 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Nükleer Düzenleme Kanunu ile işin çerçevesini belirlemiştir. Bu kanun; Nükleer risklerin nasıl yönetilebileceği, nükleer işleticinin yani işleticinin sorumlulukları ve bu sorumlulukları nasıl yöneteceğine ilişkin düzenlemeleri içerir. Kanun, işletmecinin işi teslim aldığı günden itibaren teminat göstermek zorunda olduğunu belirtmektedir. Bu teminat, bir sigorta poliçesi olarak sunulabileceği gibi, başka bir teminat yöntemi olarak da sunulabilir. Kanundaki bedeli 700 milyon Euro. ÖRYM, bu kanuna göre 700 milyon Euro teminat verdi.

Akkkuyu NGS işletmecisi sigortalı olarak sigorta şirketlerinden temin edemez. Çünkü sigorta şirketlerinin bu riski sigortalayacak bilgi birikimi yok. Bu tür büyük riskler sigorta şirketleri tarafından değil, sigorta havuzları tarafından karşılanmaktadır. Sarsıntı riskini DASK üstlendiği gibi nükleer gibi özel riskler de ORYM’in içindedir.

 

KAYNAK: EKONOMİM

melikgazi-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu