Teknoloji

İklim krizi: Yükselen denizler yakın gelecekte insanları ayıracak

Brian Owens*

New Brunswick ve Nova Scotia’yı birbirine bağlayan alçak bir bataklık şeridi olan Chignecto Kıstağı, Kanada’da deniz seviyesinin yükselmesine karşı en savunmasız bölgelerden biri olabilir. Sadece 21 kilometre genişliğindeki orta eyalet kara şeridi, güneybatı kanadındaki Fundy Körfezi’nin meşhur büyük gelgitleri tarafından yenildi.

New Brunswick, Sackville kasabasındaki Mount Allison Üniversitesi’nden kıyı jeomorfoloğu Jeff Ollerhead, kara kütlesinin batı ucunda, “ilk olarak 1600’lerde inşa edilmiş bir toprak hendek ağıyla korunan bentlerin tepelerinin sadece biraz daha yüksek olduğunu” söyledi. bahar yüksek gelgitleri sırasında su yüzeyinden daha fazla. kaldığını söyledi. Ollerhead, “Büyük bir fırtına olursa sular taşar” dedi.

HESAPLANMAYAN TEHLİKELER

Bilim adamları ve toplum deniz seviyesinin yükselmesiyle alarma geçtiğinde, genellikle toplulukların ne zaman ve nerede kalıcı olarak sular altında kalacağı sorununa odaklanırlar. Ancak yükselen denizlerin çok daha fazla insanı çok daha erken etkileyecek başka bir sonucu daha var: yollardan ve diğer hayati altyapıdan kopukluk. Maryland Üniversitesi’nde inşaat mühendisi olan Allison Reilly, bunun toplumun zar zor fark ettiği bir tehdit olduğunu söyledi.

Su basmasına karşı savunmasız olan Chignecto kara şeridi neyin tehlikede olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Bununla birlikte, yeterli setlerin arkasına gizlenmiş birçok hayati altyapı ağı da vardır: Trans-Kanada Otoyolu, Kanada Ulusal Demiryolu sınırı, çoklu elektrik iletim hatları, fiber optik kablolar, bir rüzgar enerjisi çiftliği ve tarım arazisi.

KESİNTİLER DAHA ORTAK OLUYOR

Chignecto sabit hattının yakın gelecekte tamamen sular altında kalması pek olası olmasa da – New Brunswick ve Nova Scotia arasındaki ilişkiyi bozacak talihsiz bir sonuç – fırtına temaslı selden kaynaklanan kesintiler giderek daha yaygın hale geliyor. Bu, sağlık hizmetlerine erişmek, Halifax, Nova Scotia’daki uluslararası havaalanına erişmek ve hatta alışveriş yapmak için sık sık kara şeridini kullanan Ollerhead halkı için kötü bir haber. Daha geniş ölçekte, karayolu veya demiryolu sınırının bir süre sular altında kalması, bölgenin en değerli ekonomik lokomotifi olan Halifax Limanı’nın işleyişini aksatabilir.

SATICI: HEM DAHA SIK, HEM DE DAHA SIK

Yayınlanan yeni bir makalede Reilly ve meslektaşları, mahsur kalma tehdidinin yaygınlığını ve sıklığını özetlemektedir. Reilly ve meslektaşları, Maryland’in doğu kıyısında, insanların genellikle yolları sular altında bırakan gelgitleri hesaba katmak için seyahatlerini ve çalışma programlarını ayarlamak zorunda kaldıkları yerde yapılan araştırmaya dayanarak, deniz seviyesindeki bir metrelik yükselişle ABD’nin kıyı kesiminin su altında kalma olasılığı iki kat daha fazladır. Daha fazla insanın tecride tabi tutulacağını hesapladı.

“Deniz seviyesinden [3 metre] yükseklikte yaşayan insanlar evlerinde bir sorun yaşamayabilirler” diyen araştırmacı, “Ancak bu, onların pazara kolayca gidebilecekleri anlamına gelmiyor.”

RİSKİN DÜŞÜK OLDUĞUNU DÜŞÜNEN BÖLGELER DAHA HASSAS DURUMDA

Deniz seviyesinin yükselmesi genellikle uzak gelecek için bir sorun olarak algılansa da Reilly, insanların gelecekte çok daha erken zamanlarda izolasyona tabi tutulacağını vurguladı. Reilly, “Bunu kendi yaşamımız boyunca görmemiz çok muhtemel,” diye tahminde bulundu.

Daha da kötüsü, Allison Reilly’nin söylediğine göre, şu anda deniz seviyesinde yükselme riski düşük olduğu düşünülen birçok bölge, bir izolasyon durumunda aniden çok daha savunmasız hale geliyor.

Planlayıcılar alçakta bulunan Florida’nın önemli ölçüde sular altında kalacağını bilmesine rağmen, yüksek kayalıklı kıyı şeridi Maine genellikle düşük risk altında kabul edilir. Ancak, Reilly ve meslektaşları tarafından yapılan araştırma, Maine eyaletindeki kıyı yerleşimlerinde ve nehir vadilerinde yaşayan toplulukların sel kaynaklı hacizlere karşı savunmasız olduğunu ortaya çıkardı.

‘İKLİM GÖÇÜNE HAZIRLANMAK ZORUNDAYIZ’

Yükselen denizlerin bu çok daha hızlı etkisinin, hem inşa ettiğimiz yerleşimler ve savunmalar açısından hem de insanların yaşam kalitesinin düştüğü alanlardan ayrılmasıyla bizi bekleyen iklim göçmenleri dalgasına hazırlanma sürecimiz açısından daha geniş planlama sürecinin bir parçası olması gerekiyor. deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle önemli ölçüde azalmıştır. . Böyle bir plan, New Brunswick ve Nova Scotia eyalet hükümetlerinin barajları yükseltmek veya değiştirmek için çeşitli planları gözden geçirdiği Chignecto Kıstağı’nda uygulanıyor.

Gerektiği kadar çabuk başlamaması Ollerhead’e kalmış. “Nova Scotia’nın bir ada olabilmesi için deniz seviyesinin çok yükselmesi gerekiyor; Öte yandan ana ulaşım bağlantılarını günlerce, haftalarca, hatta aylarca kesintiye uğratan bir fırtınayla da karşılaşabilirsiniz” dedi. “Bunun ne zaman olacağını tahmin etmek neredeyse imkansız, ama eninde sonunda olacak.”

* Bilim yazarı ve editör


Yazının orijinali Hakai Magazine sitesinden alınmıştır. (Çeviri: Tarkan Tufan)

haber-cungus.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu