Ekonomi

Küresel piyasalarda borç limiti endişeleri sürüyor

Küresel piyasalar, ABD borç limiti krizine ilişkin artan endişeler nedeniyle olumsuz bir seyir izliyor.

ABD borç limiti krizine ilişkin haber akışı varlık fiyatlarının yönü üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Beyaz Saray ile Cumhuriyetçi temsilciler arasındaki borç limiti görüşmeleri dün de devam ederken, şu anda görüşmeler bir anlaşmayla sonuçlanmadı.

İki tarafın şimdilik başka görüşme planlamadıklarına dair açıklamaları risk algısını artırırken, analistler borç limiti krizinin 1 Haziran prestijiyle çözülmesi gerektiğine inanmayan Cumhuriyetçiler olduğunu söylediler. bu da müzakerelerdeki ilerlemeyi sınırlıyor.

Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, 1 Haziran’a kadar anlaşmaya varabileceklerine hâlâ inandığını belirtti.

Dün ülkede açıklanan makroekonomik verilere göre ABD’de imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mayıs’ta aylık bazda 1,7 puan azalarak 48,5’e gerilerken, yeni konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 arttı. Nisan ayında aylık bazda 683’e. bin, beklentileri aşıyor.

Analistler, para politikasına ilişkin beklentilerin şu anda borç limiti krizine ilişkin haber akışının gerisinde kaldığını belirterek, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki ay yüzde 25 olasılıkla faiz oranlarını 25 baz puan artırabileceği beklentisini belirtti. para piyasalarında fiyatlamalar devam ediyor.

Emtia piyasaları karıştı

Bugün açıklanacak olan Fed toplantı tutanaklarının yatırımcılar tarafından yakından takip edileceğini kaydeden analistler, tutanaklarda gelecek dönem para politikasına ilişkin olası sinyallerin piyasalar tarafında etkili olabileceğini kaydetti.

Emtia fiyatları karışıktı ve bakır, durgunluk endişeleri arasında pound başına 3,6 dolar ile Kasım 2022’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Şu anda 77,5 dolarda bir önceki kapanışla uyumlu seyreden Brent petrolün varil fiyatı, Suudi Arabistan makamlarının petrolde satış pozisyonu açanları uyarmasının etkisiyle dün yüzde 2,1 yükseldi.

Avrupa borsalarında satış kursu

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,12, Nasdaq endeksi yüzde 1,26 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,69 geriledi. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne yükselişle başladı.

Avrupa’da dün satış bazlı bir trend öne çıktı. Bölge genelinde ekonomik aktivitede gözlenen yavaşlama risk algısını güçlendirmektedir.

Dün açıklanan verilere göre, bölgede imalat sanayi PMI 50 seviyesinin altında daralmaya işaret eden seyrini sürdürürken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırmaya devam edeceği beklentisi güçlü kal.

Analistler, ECB’nin 25. kuruluş yıldönümü nedeniyle bugün bir konuşma yapacak olan ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamalarına dikkat çekerek, olası para politikası yönlendirmelerinin varlık fiyatlarına etki edebileceğine dikkat çekti.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,44, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,33, İtalya’da MIB 30 endeksi 0,50 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,10 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne düşüşle başladı.

Asya’da borsalar yeni günde aşağı yönlü hareket ederken, bölgede ABD’deki borç limiti krizine ilişkin gelişmeler yakından takip ediliyor.

Çin’de ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler risk iştahını aşındırmaya devam ederken, olası bir temerrüdün Çin ekonomisi üzerindeki etkileri belirsizlikleri artırıyor.

Dolar, 19.87’den ticareti görüyor

Analistler, Çin’de bir süredir devam eden yavaşlama eğiliminin son dönemde açıklanan verilerle gün yüzüne çıktığını belirterek, bu durumun imalat sanayinde kullanılan bakır ve demir gibi metal fiyatlarını da baskıladığını belirtti.

Öte yandan, Yeni Zelanda Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,50’ye yükseltirken, politika metninde faiz artırımlarının sonuna gelindiği yönünde açıklama yapıldı.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,2, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,8 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 geriledi.

İç piyasada dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, günü bir önceki kapanışa göre %0,11 artışla 4.470,97 puandan tamamladı.

Dün yüzde 0,1 artışla 19,8579’dan kapanan Dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 19,8700 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler bugün yurt içinde kapasite kullanım oranı ve reel sektör güven endeksi, yurt dışında Almanya Ifo iş güven endeksi, ECB Başkanı Lagarde’nin konuşmasıyla Fed toplantı tutanaklarının teknik olarak BIST 100 endeksinde 4.400 ve 4.200 seviyelerinin takip edileceğini belirtti. temel olacaktır. 4.500 ve 4.600 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

fatih-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu