Uzmanlar, Depremi Yaşayan İnsanlarla Dayanışma İçinde Doğru İletişime Dikkat Çekiyor
tecrübe. Klinik Psikolog Aykut Koçak: Her an yanınızda olacağız ama yardım istemeyeni zorlamayacağız!
“Depremi yaşayanlara gerçek dışı teselliler sunmayın”
UZMANLARDAN TAVSİYE: SARSMANIN MANEVİ ETKİLERİYLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?
DEPREMDEN ETKİLENEN VATANDAŞLARA MANEVİ DESTEK
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ilde hissedilen deprem, bölgede yaşayanları hem maddi hem de manevi olarak etkiledi. Bölgede yaklaşık 13 milyon 500 bin kişiyi doğrudan etkileyen depremler, yaşanan acılara tanık olan 85 milyon insanı da derinden sarstı. Yüzyılın felaketi olarak kayıtlara geçen depremlerin çocuklar ve yetişkinler üzerindeki olağanüstü olayın sıradan yansımaları olduğunu ifade eden Küçükçekmece Belediyesi Aile Danışma Merkezi Uzmanı. Klinik Psikolog Aykut Koçak, beyin sarsıntısı geçirmiş bireylere destek olmak için dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek, “Yardım istemeyen insanları zorlamamalı ve ancak desteğe ihtiyaç duyduklarında yanlarında olmaya çalışmalısınız” dedi.
Uzman Psk Aykut Koçak: “Depremi yaşayanlara gerçek dışı teselliler sunmayın”
Dayanışma, deprem anında toplumdaki olumsuz duyguları azaltabilecek en değerli araçlardan biridir. Ancak depremden etkilenen bireylere yardım edilirken bu sürecin profesyonelce yönetilmesi gerekmektedir. Depremi yaşamış kişilere garanti ve güvenceler yükleyecek teselli cümlelerinin kurulmaması gerektiğini belirten Uzm. Psikolog Aykut Koçak, “Depremi yaşamış kişilerin sorduğu sorulara doğru bilgi vermek gerekiyor. Bireye ‘Her şey düzelecek bari hayattasın’ gibi gerçekçi olmayan teselliler vermemeli. Geçmiş için ‘keşke böyle olsaydı’ gibi cümleler kullanılmamalıdır. Bu cümleler kişide suçluluk, yetersizlik, çaresizlik, hayal kırıklığı gibi olumsuz duygular yaratır. Eleştirel değil anlayışlı bir tavır sergilemeye özen gösterilmelidir. Yardımlar açısından da zorlayıcı olmamalı” şeklinde konuştu.
Acele etmeyin ve sabırlı olun!
Depremin doğrudan yaşamayan yetişkinler ve çocuklar için bile çeşitli endişelere yol açtığını belirten Uzm. Klinik Psikolog Aykut Koçak yetişkinlere tavsiyelerde bulunuyor; “Deprem sonrasında erişkinlerde kaygı, unutkanlık, uyku sorunları, baş dönmesi, ağlama nöbetleri, öfke kontrolünde güçlük, günlük yaşamı sürdürmede güçlük gibi duygusal, zihinsel, fiziksel ve davranışsal tepkiler ortaya çıkabilir. Kendinize zaman tanıyın ve bu tepkilere karşı sabırlı olun. Deprem yaşayan kişilerle iletişim halinde olun, onlarla işbirliği içinde kalmaya çalışın. Günlük rutinlerinizi sürdürmeye ve sevdiklerinizle daha fazla zaman geçirmeye çalışın.
Çocuklarınızın depremle ilgili sorularını görmezden gelmeyin, dürüst cevaplar verin.
Çocukların her yaş grubunda beyin sarsıntısı gibi travmatik yaşam olaylarına farklı tepkiler verdiğine değinen Koçak, “Çocuklar depremle ilgili sorularına hayal güçlerini kullanarak yanıt arıyorlar. Bu nedenle çocuğun sorduğu hiçbir soru göz ardı edilmemeli, çok fazla detaya girmeden yaşına uygun dürüst cevaplar verilerek olayın anlamlandırılmasına yardımcı olunmalıdır. Ebeveyn panik halinde ise çocukların sakin olması beklenmemelidir. Çocuğu deprem ve enkaz görüntülerinden uzak tutmaya özen gösterin. En çok duymak ve hissetmek istedikleri şey, imanlarının olduğunu bilmektir. İnanç içinde ve birlikte olduğunuzu sık sık ifade edin. Yakın temasta kalın. Sarılmak, öpmek güven duygusunu arttırır. Daha fazla zaman harcayın ve oyuna yer açın.”
Şikayetleriniz zamanla geçmiyorsa bir uzmandan destek almaktan çekinmeyiniz.
tecrübe. Psikolog Koçak, bu süreçte anne-baba ile uyum isteği, yalnızlık korkusu, okula gitmek istememe, altını ıslatma, parmak emme, sürekli depremden bahsetme ve depremden bahsetme gibi tepkilerin oluşabileceğini söyledi. “Unutmayalım ki alışılmadık bir durum yaşıyoruz ve kayıplarımız var. Tüm bu belirtiler, olayla başa çıkma çabalarının sonucudur. Bunların çok doğal fakat süreksiz reaksiyonlar olduğunu unutmayın. İlk haftalarda değişen yoğunlukta sürebilen bu yansımaların zamanla azalması beklenir. Şikayetlerin azalmadığını ve çocuğun günlük yaşamını etkilemeye başladığını, kendisine veya başkasına zarar verme düşüncesinin ortaya çıktığını gözlemlerseniz, bir ruh sağlığı uzmanından takviye almaktan çekinmeyin.
Küçükçekmece Belediyesi’nden sarsıntıdan etkilenen vatandaşlara manevi destek
Küçükçekmece Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, depremi yaşayan vatandaşlara uzman psikologlardan ücretsiz danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyor. Depremden etkilenen vatandaşlar, 444 4 360 numaralı telefonu arayarak Küçükçekmece Belediyesi Aile Danışma Merkezlerinden randevu alabilirler.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı